Ansambl Šumadija

Srpski Folklorni Ansambl Šumadija je osnovan 1968. godine pod okriljem Srpske Pravoslavne Katedrale Sveti Sava u gradu Milvokiju, države Viskonsin Sjedinjenih Američkih Država. Šumadiju čine preko dvesta članova i sadrži se od ukupno pet ansambla: školica folklora, dečiji, pripremni, izvodjački, i prvi ansambl. Ansambl Šumadija je nastupao mnogo puta širom cele Severne Amerike i članovima je posebna čast da zastupaju Severnu Ameriku na 23. Evropskoj smotri srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu.

Ansambl Šumadija nastupao je mnogo puta širom cijele Sjeverne Amerike i članovima je posebna čast da zastupaju ovaj dio svijeta na 23. Evropskoj smotri srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu koja se održava u Banjaluci. Ove godine Ansambl je proslavio jubilarnih 50 godina postojanja i rada. U Milvokiju, u Kulturnom centru Sveti Sava, u povodu toga, uz veliki broj gostiju održan je spektakularan nastup. U “Pitman Theatre” održan je nastup folklornih grupa pred velikim brojem gledalaca, a pored domaćina – ansambla “Šumadija”, nastupale su i grupe iz Kalifornije, Čikaga, Arizone, Kanade i drugih mjesta. Nakon koncerta gostima i članovima Ansambla obratili su se predsjednica KUD “Šumadije” Dara Šever, osnivač Bob Miljković, umjetnički direktor Majkl Malić potvrdili značaj i postojanje ovog folklornog ansambla ne samo zbog igre već i zbog očuvanja srpske omladine, kulture i zajednice u Americi. Srpski Folklorni Ansambl Šumadija osnovan 1968. godine pod okriljem Srpske Pravoslavne Katedrale Sveti Sava u gradu Milvokiju, države Viskonsin Sjedinjenih Američkih Država. Ansambl čine preko 200 članova i sadrži se od ukupno pet ansambla: školica folklora, dječiji, pripremni, izvođački, i prvi ansambl.

KUD “Dukati & biseri”

Folklorni ansambl Dukati i Biseri je osnovan 2009 godine u gradu Čikago, država Ilinojs Sjedinjenih Američkih Država. Ansambl je nezavisna neprofitna organizacija čiji je cilj izučavanje tradicionalne kulture kroz igru i pesmu. Ansambl ima tri sekcije – dečiji ansambl, izvođački ansambl i orkestar u kome povremeno učestvuju pojedini muzičari izvornih instrumenata. Repertoar ansambla sadrži i koreografije i izvorne adaptacije.

Na Univerzitetu u Čikagu održava se tradicionalni “Proljećni Balkanski Festival” na kojem se  predstavljaju igre, muziku i kultura Balkana i zemalja Istočne Evrope. Tradiciju i kulturu Srbije i naravno srpske zajednice u Čikagu predstavio je folklorni ansambl “DUKATI  & BISERI”. Folklorna grupa je i ove godine učestvovala na Balkanskim igrama u organizaciji International House at the University of Chicago. Na festivalu se pojavljuju od 2010-te godine kada su imali i svoj prvi javni nastup. Tokom prve večeri festivala izvodili su leskovačke igre kao i kolo iz Makedonije “Kopačka”, koje se smatra makedonskim blagom. I ove godine festival je privukao veliki broj ljubitelja i poštovaoca igara sa Balkana. Manifestaciju je zatvorio ansambl “Balkanske igre” makedonskom igrom Dračevka.  Trodnevni festival su svake večeri pratili mnogobrojni balkanski orkestri, plesne grupe i solisti uključujući Nina Kavardjikova, Atanas Kolarovski, Iannis Konstantinou, Ahmet Luleci, Ventzi Sotirov, Chris Bajmakovich, Alek Marković, James Stoianoff, orkestar Balkana, Verea Bitov Orchestra i drugi. Folklorni Ansambl “Dukati i Biseri” osnovan je 2009. godine u gradu Čikago, država Ilinois.Ansambl je nezavisna neprofitna organizacija čiji je cilj izučavanje tradicionalne kulture kroz igru i pjesmu. Ansambl ima tri sekcije – dečiji ansambl, izvođački ansambl i orkestar u kome povremeno učestvuju pojedini muzičari izvornih instrumenata. Repertoar ansambla sadrži i koreografije i izvorne adaptacije.